Інтернет і моральність: соціокультурні аспекти

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2617-796x.2.2018.155657

Ключові слова:

інтернет, культурне становлення, морально-духовні цінності, соціальні цінності, інтернет-залежність

Анотація

Метою дослідження є вивчення впливу Інтернету на соціальне та культурне становлення людини, як особистості; на її внутрішній світ та поведін­ку. Оцінка впливу інтернет-залежності на окрему особистість та соціальні групи, аналіз її впливу на становлення моральних цінностей та культуру поведінки в суспільстві. Визначення дії надлишку інформації, на девальвацію етичних норм людської цивілізації, що є найнебезпечнішим і непоправним наслідком активного вторгнення Інтернету в усі сфери діяльності людей.

Методи дослідження вивчення джерел впливу інформації з інтернет-мережі, як одного із засобів, впливу на формування світосприйняття населення, що є важливим аспектом навчання й морального виховання, та відіграє важливу роль у процесі формування особистості. З Інтернету люди дізнаються про норми поведінки, яка розцінюється в суспільстві як відповідна тій чи іншій соціальній групі. Соціальні мережі, доступність інформації в інтернет так чи інакше формує світогляд людей та їхні цінності. Найбільш відчутний вплив інтернет чинить на молодих людей як найбільш сприйнятливих споживачів інформації. Методи впливу інформації отриманої з інтернету на формування ціннісних, морально-духовних орієнтацій особистості вивчається відносно нещодавно, при цьому багато проблем у даній галузі ще не охоплено.

Новизна дослідження особливості впливу інтернету на морально-духовні та соціальні цінності особистості. У статті висвітлюються позитивні та негативні сторони сприйняття інформації через інтернет. Зосереджується увага на розповсюдження різнопланової інформації через соціальні мережі, та спрямування її на різні соціальні та вікові групи.

Висновки. В результаті дослідження визначено вплив інтернету на особистість і моральні цінності людини, як масового засобу впливу, основного джерела інформації для більшості населення. Доведено, що на першому плані при цьому виявляється груповий інтерес, а на другому – пізнавальний. Встановлено, що Інтернет здійснює двоякий вплив на особистість: негативний, з одного боку, це анонімність, віртуальне хижацтво, інтернет-залежність, інформаційна небезпека; та позитивний: освітній і корисний досвід. Крім того користувачі здатні до аналізу отриманої інформації, намагаються її «фільтру­вати», що позитивно впливає на логічне мислення, пам’ять, увагу.

Біографії авторів

Ata Ovezgeldiev, Київський національний університет культури і мистецтв

Доктор технічних наук, професор

Anatolii Humenchuk, Київський національний університет культури і мистецтв

Кандидат історичних наук

Svitlana Khrushch, Київський національний університет культури і мистецтв

Асистент

Посилання

Adler, A., 1997. Poniat prirodu cheloveka [Understanding human nature]. Translation from English by E.A. Cypina. St. Petersburg: Akademicheskij proekt.

Gejts, B., 2001. Biznes so skorostyu mysli [Business with the speed of thought]. Translation from English by N. Shakhov. Moscow: EHKSMO-Press.

Grof, K., 2003. Dukhovnyj krizis: Kogda preobrazovanie lichnosti stanovitsya krizisom [Spiritual Crisis: When the Transformation of a Personality Becomes a Crisis]. Translated from English by A. Rigin and A. Kiselev. Moscow: Izdatelstvo AST.

Gubarenko, E.V., Ovezgeldyev, A.O. and Petrov, E.G.2013. Modeli i metody upravleniya ustojchivym razvitiem socialno-ehkonomicheskikh sistem [Models and methods for managing the sustainable development of socio-economic systems]. Kherson: Grin D.S.

Kharari, Iu.N., 2018. Sapiens. Kratkaya istoriya chelovechestva [Sapiens. Brief history of mankind]. Translation from English L. Summ. Moscow: Sindbad.

Shveitcer, A., 1973. Kultura i ehtika [Culture and Ethics] Translation from German by N.A. Zakharchenko and G.V. Kolshansky. Moscow: Progress.

Toffler, E., 2002. Tretya volna [The third wave]. Translation from English. Moscow: Izdatelstvo AST.

Turkmen, O., 2009. Sinergeticheskaia teoriia Zhizni: priroda, algoritm, samopostizhenie, osoznannaia evoliutciia [Synergetic Theory of Life: nature, algorithm, self-comprehension, conscious evolution]. Kyiv: Naukova dumka.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-26

Як цитувати

Ovezgeldiev, A., Humenchuk, A., & Khrushch, S. (2018). Інтернет і моральність: соціокультурні аспекти. Цифрова платформа: інформаційні технології в соціокультурній сфері, (2), 11–25. https://doi.org/10.31866/2617-796x.2.2018.155657

Номер

Розділ

ІТ-технології в освіті, мистецтві та культурі