Спеціалізоване програмне забезпечення в системах ведення електронного бізнесу

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2617-796X.6.2.2023.293606

Ключові слова:

система ведення електронного бізнесу, SaaS-платформа, розвиток електронної комерції, цифрова трансформація бізнесу

Анотація

Мета статті – проаналізувати та розкрити сутність побудови і використання SaaS-платформ для впровадження сучасних інформаційних технологій у бізнесову діяльність.

Методи дослідження. У статті використовується системний підхід до дослідження проблеми впровадження сучасних інформаційних технологій в бізнесову діяльність. Для досягнення мети використано аналітичний метод, який дав змогу проаналізувати принципи побудови та функціонування SaaS-платформ і визначити особливості їх застосування під час ведення електронного бізнесу.

Новизна дослідження полягає в тому, що у статті набули розвитку принципи побудови SaaS-платформ в аспекті їх застосування в процесі ведення електронного бізнесу.

Висновки. Цифрову економіку як поняття використовують в економічному середовищі та наукових дослідженнях із середини 90-х років XX сторіччя. Її появі сприяли розвиток і широке використання мережі Інтернет, ведення в цьому мережевому середовищі комерційної діяльності за допомогою використання вебсайтів як торговельних майданчиків. На цифрові технології спирається все більше галузей. Їх кількість постійно зростає, виникають суміжні галузі, відбуваються процеси використання цифрових технологій в усіх сферах суспільства. Цифровізація надає науковцям, освітянам, підприємцям і представникам інших сфер інструменти, які докорінно змінюють способи й технології їхньої професійної діяльності, від надання банківських послуг до приватного репетиторства та роздрібної торгівлі. Однією зі сфер найактивнішого використання цифрових технологій є електронна торгівля. Варто зауважити, що в найближчому майбутньому електронна торгівля буде домінувати, а підходи до самої організації торгівлі зміняться. Саме це і обумовлює актуальність досліджень, пов’язаних з побудовою та функціонуванням різноманітних цифрових платформ, які активно використовуються для цифрової трансформації бізнесу. Завдяки цим платформам користувачі отримують доступ до функціонала необхідної їм програми через інтернет за платною підпискою. Сааме програмне забезпечення знаходиться, як правило, на сервері розробника. Розробник забезпечує його працездатність, регулярні оновлення та доопрацювання. Отож бізнесмен співпрацює з власником програмного забезпечення за такою схемою: програмне забезпечення – це послуга, його власник є провайдером, який займається обслуговуванням та оновленням цього програмного забезпечення, бізнесмен являє собою споживача цієї послуги. Такий спосіб організації співробітництва та використання сучасних цифрових технологій є ефективним підходом, що забезпечує максимальне використання можливостей програмного забезпечення при мінімальних витратах. У статті проаналізовано принципи побудови та функціонування SaaS-платформ, описано їх основні функціональні можливості та сфери застосування. Визначено наявні проблеми та перспективи застосування SaaS-платформ у системах ведення електронного бізнесу. За результатами проведеного аналізу визначено, що сучасним рішенням для ведення електронної комерції (e-commerce) є Shopify – інноваційна платформа електронної комерції. Проведено детальний аналіз цієї платформи, визначено основні функціональні можливості, переваги та недоліки її використання.

Біографії авторів

Ірина Бородкіна, Київський національний університет культури і мистецтв

Кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри комп’ютерних наук

Павло Косяк, Київський національний університет культури і мистецтв

Магістрант, кафедра комп’ютерних наук, факультет післядипломної освіти

Артем Кушнарьов, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Магістрант, факультет комп’ютерних наук та кібернетики

Дмитро Стукалов, Київський національний університет культури і мистецтв

Магістрант кафедри комп’ютерних наук

Посилання

Dymianyk, A., 2021. Types of SaaS solutions: categories and examples. Blackthorn Vision, [online] 12 April. Available at: <https://blackthorn-vision.com/blog/types-of-SaaS-software-categories-and-examples> [Accessed 12 May 2023].

Kraus, K.M., Kraus, N.M. and Manzhura, O.V., 2021. Elektronna komertsiia ta Internet-torhivlia [Electronic commerce and Internet trade]. [online] Kyiv: Ahrar Media Hrup. Available at: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37044/1/Kraus_Elektronna_komertsiia_2021.pdf [Accessed 30 May 2023].

SaaS-сервіс, 2023. SendPulse, [online] 25 May. Available at: <https://sendpulse.ua/support/glossary/saas#saas_paas> [Accessed 20 July 2023].

Shcho take prohramne zabezpechennia yak posluha (SaaS)? [What is Software as a Service (SaaS)?], n.d. Kompaniia "Biznes-Tekhnolohii Onlain". [online] Available at: <https://cbto.com.ua/library/saas> [Accessed 15 July 2023].

Terms of Service, b2023. Shopify, [online] 1 March. Available at: <https://www.shopify.com/legal/terms> [Accessed 30 May 2023].

Vinokurov, Ya., 2020. Yak karantyn ta koronavirus zminyly malyi ta serednii biznes. [How quarantine and coronavirus changed small and medium-sized businesses]. Hromadske, [online] 03 July. Available at: <http://surl.li/asuis> [Accessed 30 May 2023].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-13

Як цитувати

Бородкіна, І., Косяк, П., Кушнарьов, А., & Стукалов, Д. (2023). Спеціалізоване програмне забезпечення в системах ведення електронного бізнесу. Цифрова платформа: інформаційні технології в соціокультурній сфері, 6(2), 353–365. https://doi.org/10.31866/2617-796X.6.2.2023.293606

Номер

Розділ

Збереження культурної спадщини та доступ до цифрових ресурсів